Közlemények

CEPER | 02 May 2023

CEPER: Nem minden közép-európai tartja magát közép-európainak

Az Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból, Magyarországról és Szlovéniából megkérdezett válaszadók egyértelmű többsége közép-európaiként azonosította országát abban a vizsgált régióban, amely Németország és az egykori Szovjetunió határai között helyezkedik el. A többségben lévő horvátok, szerbek, románok és bolgárok nem tartják magukat közép-európaiaknak.

CEPER | 28 Mar 2023

CEPER: Putyin erősen, Biden kissé veszít népszerűségéből Közép-Európában

A régió 83%-a tűzszünetet vagy békeszerződést szeretne Ukrajnában

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja már majdnem egy éve zajlik, mindkét oldalon legalább 100 000 áldozattal. Az összes nyugati ország egységesen elítéli Oroszország agresszióját, de különböző vélemények vannak arról, hogyan kezeljék a konfliktust.

A háborúból eredő növekvő kimerültség, ami már majdnem egy éve tart, növeli az európai vezetők aggodalmait. Még az Ukrajnához közeli vagy vele határos közép-európai országok lakosságának túlnyomó többsége is tűzszünetet vagy békét szeretne, nem pedig a háború folytatását. A januárban tizenkét közép-európai államban készített felmérés szerint a válaszadók 25%-a támogatja a tűzszünetet, 58%-uk a béke mellett áll, és mindössze 9% támogatja a háború folytatását.

CEPER | 17 May 2020

II. János Pál pápa – Közép-Európa lengyel szentje

100 éve, 1920. május 18-án született Karol Wojtyła, a későbbi Szent II. János Pál pápa. A katolikus egyház eddig egyetlen lengyel pápáját térségünkben máig páratlan tisztelet övezi: mind a négy visegrádi államban legalább a polgárok háromnegyede jó véleménnyel van még ma is róla. A közép-európai pápa ma már Közép-Európa szentje: tartós népszerűségének oka lehet, hogy életében kiemelt figyelmet szentelt a régiónak.