CEPER | 12 Jun 2024

2024-es labdarugó Európa-bajnokság - Közép-európaiak esélylatolgatása

A júniusi labdarúgó-Európa-bajnokság, az egyik legnézettebb sportesemény a világban, ami már a kezdete előtt felkeltette a közép-európai szurkolók érdeklődését is. A CEPER közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett közép-európaiak átlagosan 60%-a (a 10 vizsgált országban) legalább részben figyelemmel kívánja kísérni a közelgő Európa-bajnokságot. A kezdés előtti hetekben a válaszadók átlagosan mindössze 37%-a nem mutatott érdeklődést a mérkőzések iránt.

A horvátok kétségtelenül a leginkább érdeklődők a közelgő bajnokság iránt, hiszen a megkérdezettek 81%-a tervezi, hogy legalább néhány mérkőzést megnéz. Négy országban (Ausztria, Lengyelország, Románia és Szlovénia) a válaszadók 64-69%-a, Szerbiában, Szlovákiában és Bulgáriában pedig 53-57%-a szándékozik tájékozódni az UEFA Európa-bajnokság küzdelmeiről júniusban és júliusban. Magyarország és Csehország mindössze az a két ország, ahol a válaszadók kevesebb, mint fele tervezi a torna legalább részbeni követését - mindössze 47, illetve 46% válaszolta, hogy tájékozódni fog a sporteseményről.

Rakja meg tétjeit!

Sok közép-európai nemcsak a 24 részt vevő ország teljesítményét kívánja figyelemmel kísérni, hanem néhány futballrajongónak már határozott meggyőződése van a legnagyobb esélyes győztesről. A CEPER azon szurkolókat kérdezte, akik figyelemmel kísérik az Európa-bajnokságot, hogy melyik csapatot tartják a legnagyobb esélyesnek a torna megnyerésére. Hat országban Németországot nevezték meg a legnagyobb esélyesnek a legtöbb válaszadó szerint, míg az osztrákok, lengyelek és románok többsége Franciaországot jósolta a döntő győztesének. A legtöbb bolgár, cseh, szerb, szlovák, szlovén és magyar válaszadó első vagy második helyen említette Németországot és Franciaországot a legvalószínűbb győztesként. A lengyel válaszadók, akik követni fogják a bajnokságot, 24%-a Franciaországot várja győztesnek, míg 13% Spanyolországot jósolta. Franciaország után a román válaszadók második legtöbbet említett esélyese Anglia volt. Olaszország, amely a 2020-as UEFA EURO bajnoki címét védené meg, a 10 közép-európai ország egyikében sem érte el a 8%-ot sem a valószínűsíthető 2024-es bajnokként. Összességében megállapítható, hogy a régió válaszadói Franciaország vagy Németország győzelmét várják a legnagyobb számban - átlagosan (a 10 regionális országban) 18% (a sporteseményt követők közül) Franciaországot, míg 17% Németországot jósolt a bajnoknak.

A hazai válogatottak teljesítményére is kíváncsiak a válaszadók. A horvátok és az osztrákok voltak a legbiztosabbak a csapatukban - a horvát szurkolók, aki követni fogja a bajnokságot, 46%-a úgy gondolta, hogy a csapata lesz a torna végső győztese. Az osztrák szurkolók 23%-a Franciaországot, 16%-a pedig Ausztriát nevezte meg a torna legnagyobb esélyes győztesének. A magyarok és a szerbek legalább 10%-a is saját országát jelölte meg esélyesként. Csehországban és Lengyelországban a válaszadók, akik legalább részben követni fogják a tornát, mintegy 8%-a saját országuk győzelmét jósolta, míg Romániában, Szlovákiában és Szlovéniában kevesebb, mint 5% tett így.

Módszertan

A közvélemény-kutatást a közép-európai régió 10 országában végezték: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Lengyelország. Az adatokat 2024. május 06. és június 04. között gyűjtötték. A felmérést telefonon végezték, országonként 1000 válaszadóval (Szerbiában személyesen). A minta minden országban reprezentatív nem, életkor és településtípus szerint.